Feladó: MATISZ Hírlevél [hirlevel@matisz.hu]
Küldve: 2011. július 6. 16:22
Címzett: MATISZ
Tárgy: eFestival 2011 - nevezési határidő: szeptember 25. - MATISZ 2011/10. hírlevele
Tisztelt Tagtársunk, Üzleti Partnerünk!

Szíves figyelmébe ajánljuk a Magyar Tartalomipari  Szövetség (MATISZ) 2011/10. hírlevelét. A hírek elsőként honlapunkon jelennek meg és a hírlevél ebből kínál fel időszakosan egy válogatott kivonatot. Híreinkre ezen túlmenően RSS csatornán is feliratkozhat, vagy kövessen minket a Facebookon!

Üdvözlettel:

dr. Mlinarics József - ügyvezető elnök
Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ)



Hírek - Közlemények

eFestival 2011 - nevezési határidő: szeptember 25.
A Magyar Tartalomipari Szövetség idén ismét megrendezi a hazai kreatív ipar kiváló digitális tartalomfejlesztési gyakorlatát bemutató eFestivalt. A verseny célja arra ösztönözni az alkotókat, hogy minél színvonalasabb, minőségi digitális tartalmat állítsanak elő és szolgáltassanak a hazai és külföldi felhasználóknak.
Bővebben

A tavalyi év eFestival nyertese Közérdekű információ szolgáltatás / Tematikus szakportálok kategóriában a BKV Zrt. - www.bkv.hu
Weboldalunk végre megújult! Korszerű design, struktúra, új portálmotor várja látogatóinkat. Az új oldalon kiemelt szerepet kapnak a szolgáltatások. E ügyfélszolgálatunk segítségével utasészrevételi ügyet indíthat, az Utazástervezővel pedig minden korábbinál alaposabban tervezheti meg utazását a BKV járataival.


Elfogadta az Európai Parlament: új szabályok az internetes vásárláskor
2011. június 23-án, csütörtökön megszavazott új uniós jogszabályok értelmében internetes vásárlás esetén az áru kézhezvételétől számítva két hete lesz a vásárlóknak arra, hogy meggondolják magukat és elálljanak a vásárlástól. A kereskedőknek pedig ezentúl egyértelműen fel kell tüntetniük a termékek árát és elérhetőségüket.
Bővebben

A Bizottság jelentése felhívja a figyelmet az innováció égető szükségességére és elemzi a tagállamok által elért haladást

Brüsszel, 2011. június 9. – Az Európai Unió innovációs teljesítményét számos területen javítani kell ahhoz, hogy az Európa 2020 stratégia intelligens, fenntartható növekedéssel kapcsolatos célkitűzései megvalósulhassanak – állapítja meg az Európai Bizottság az Innovatív Európa 2011. évi versenyképességi jelentésében.
Bővebben

Nyitrai Zsolt: informatikai jártasság nélkül nem megy
Dr. Nyitrai Zsolt államtitkár reagált arra a felvetésre, hogy túl sok olyan megszólalás keltett a közelmúltban figyelmet, amelyek szerint a kormányzat csökkentené az állampolgárok információs társadalmi készségét.
Bővebben

Neelie Kroes az egységes digitális piacról
Az Európai Digitális Menetrend átfogó célja az egységes digitális piac megteremtése - mondta Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke a CISAC találkozóján Brüsszelben. (Midday Express)
Bővebben

A uniós internet-felhasználók több mint fele olvas idegen nyelvű oldalakat
Miközben az EU-ban az internet-felhasználók 90%-a inkább az anyanyelvű honlapokat részesíti előnyben, 55%-uk legalább alkalmanként más nyelven is böngész honlapokat a ma közzétett, uniós szintű Eurobarométer felmérés szerint.
Bővebben

Interaktív, digitális könyv
Míg jelenleg világszerte az e-könyv hódít, addig Apple iPadra és iPhone-ra már elérhető a jövő olvasási élményét nyújtó interaktív könyv. Mike Matas az Applenél dolgozott, majd megalapította cégét a Push Pop Presst, melynek keretében megalkották ezt az igen szórakoztató alkalmazást.
Bővebben

A digitális élet számokban – videó
2010-ben az internethasználók száma 2 milliárd volt, a Facebook közösségi oldalt használók száma meghaladta az 500 milliót, a Twitter felhasználók száma pedig 150 millióra duzzadt.
Bővebben


Személyi hírek

Európai Design Vezetőtestület
Az Innovatív Unió keretében létrejött Európai Design Innovációs Kezdeményezés irányítását végző Európai Design Vezetőtestület tagjává kérte fel Dr. Bendzsel Miklóst, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnökét, Antonio Tajani, az Európai Bizottság iparért és vállalkozáspolitikáért felelős alelnöke.
Bővebben

Pályázatok - Díjak

Ötlettől a termékig, projektig!
Kutatás, fejlesztés, innováció. Axiómaszámba menő tevékenységek. Az itbusiness az innováció pártján áll. Méghozzá maximálisan. Talán mindenki érzékeli, hogy az innováció lételemünk saját üzletünkben, az itbusinessben. De a szélesebb körben vett it-businessben is! Ennek szellemében és a hagyományokat ápolandó, idén is „kidoboljuk”, hogy július végéig lehet pályázni az itbusiness innovációs nagydíjára, az itbusiness leadership awardra.
Bővebben

Digitális megújulás – 10 milliárd a kkv szektornak
2011. július 1-jétől lehet pályázni a vállalati folyamatmenedzsment és elektronikus kereskedelem támogatására és a vállalati SaaS központok létrehozásának és fejlesztésének támogatására kiírt vállalkozásfejlesztési pályázatokra, amelyeket Nyitrai Zsolt infokommunikációért felelős államtitkár mutatott be 2011. június 29-én, Budapesten.
Bővebben

A Hallatlan.hu a világ 40 legjobb digitális tartalma között a World Summit Award versenyen
Kiemelkedő magyar siker World Summit Award (WSA), a hazánkban a Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) támogatásával folyó e-content versenyen: a Hallatlan.hu elnyerte a világ legjobb digitális tartalmainak járó díjat az e-Befogadás kategóriában.
Bővebben

Tagszervezeti hírek

Megújult az OSZK honlapja is
MATISZ válogatás a K I T - Könyvtár - Információ - Társadalom - 2011. jún. 15. (24. szám) heti hírlevéléből: Megújult az OSZK honlapja is; Megalakult a Magyar Nemzeti Digitális Archívum; Adatbázis-szolgáltatók és a 2.0-s eljárások - bárki fejleszthet nekik alkalmazást; Ingyenes online konferencia - Trendek a könyvtáros képzésben és oktatásban; E-könyv-olvasók térnyerése - Digitális fejezet; Nem egyértelmű az e-könyvek előnye; Szakítanak az e-könyvek és az e-olvasók; miio - Film a közösségi média lehetőségeiről és veszélyeiről; Mi történik 60 másodperc alatt az interneten?; Online betűfelismerés, gyorsan, ingyen; Tudsz egy jó bádogost...? - joszaki.hu; Megújult az Írószövetség honlapja; Segítség az online öngyilkossághoz ; Megújult a FSZEK portálja
Bővebben


Konferenciák, rendezvények

5. DE! konferencia
Idén ötödik alakalommal kerül az NJSZT által megrendezésre a Digitális Esélyegyenlőség konferencia. A konferencia „EGÉSZség és egészségen túl” címmel áttekintést ad az infokummunikációs eszközök, technológiák alkalmazási lehetőseiről az egészséges információs társadalom megteremtéséért és megőrzéséért.
Bővebben


Válogatás a MATISZ futó projektjeiből

Stratégia az új készségek új munkahelyekkel történő összekapcsolásához

A 2010. elején indult 3 éves ProInterNet (PIN) projekt alapos áttekintést kíván nyújtani egy gyorsan terebélyesedő és fejlődő szakmatípus – az internetes szakmák területén. A projekt, amely az Európai Unió egész életen át tartó tanulási programja (Lifelong Learning Programme) társfinanszírozásában valósul meg, a kis- és középvállalkozások számára az infokommunikációs technológiák (IKT) és multimédiás képességek területén kíván hálózatot kialakítani a kulcsszereplőkből
Céljai:
  • erős és hosszantartó kapcsolat kiépítése a bevont intézmények (kulcsszereplők) között, úgymint az ipar, a szakképző szervezetek és a köztestületek képviselői;
  • az internetes szakmák szakmai profiljainak, képesítéseinek, valamint oktatási tartalom-meghatározási folyamatának a kiértékelése, modernizálása, címkézése, tanúsítása és „normalizálása”;
  • egy web-alapú platform létrehozása, amely központi referencia-pontként és együttműködési felületként szolgál internetes szakmákra vonatkozóan;
  • javaslatok kidolgozása és eljuttatása az összes kulcsszereplő számára az internetes szakmákkal kapcsolatban.
Tervezett tevékenységek:
  1. a foglalkoztathatóság javítása,
  2. az egyes készségek hiányának csökkentése az uniós munkaerőpiacon,
  3. a szakoktatás és szakképzés (Vocational Education and Training - VET) minőségének javítása, valamint
  4. az IKT terén a szakképzés átláthatóbbá és összehasonlíthatóbbá tétele európai szinten.

Segítsen nekünk az internetes szakmák piac-közeli képzéseinek kialakításában! Csatlakozzon!

Miért csatlakozzak?
Egy jól működő piacgazdaság alapja a jól működő közgazdaságnak, amely pedig előfeltétele egy jól üzemelő, szociálisan koherens és befogadó társadalomnak. Ezért mondja el nekünk igényét (mint foglalkoztató, munkavállaló avagy szakképző), ossza meg velünk legjobb és legrosszabb tapasztalatát – és váljon részévé a bevont szervezetek összekapcsolódó hálózatának, amely kialakíthatja az „új képességeket az új szakmákhoz”.

Hogyan csatlakozzak?
Keresse fel a www.e-jobs-observatory.eu weboldalt és regisztráljon felhasználóként – ez csupán két perc. Ha Ön egy képző intézmény képviselője, cégvezető, avagy egy frissen diplomázott személy, örömmel vesszük, ha megosztja velünk véleményét a www.internet-jobs-observatory.eu weboldalon magyar nyelven is elérhető Európai IKT kompetencia felmérés kitöltésével.


Bővebb információ:
A projektről, annak 7 országból szerveződött partnerségéről bővebben a projekt honlapján (www.ubique.org/pin/) tájékozódhat. A projekt során kialakított szolgáltatások és eredmények a fentebb említett, a www.e-jobs-observatory.eu weboldalon érhetők el.
Esetleges kérdéseivel a hazai partnerszervezet, a Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) projektmenedzseréhez, Hargitai Ferenchez fordulhat (T: 213-5089, E: fhargitai@matisz.hu)



Az internettel kapcsolatos szolgáltatások szakmáinak képesítés-fejlesztése


Az EQF iServe elnevezésű Leonardo da Vinci projektünk célja az, hogy a projektpartnerség országaiban meghatározzuk a nemzeti képesítési profilokat az 5 legfontosabb internettel kapcsolatos szolgáltatás szakmatípusában:
valamint összevessük ezek profiljait európai szinten a hasonlóságok beazonosítása érdekében. Ezt követően a képesítési profilokat összekapcsoljuk az eKompetencia Keretrendszerrel és az Európai Képesítési Keretrendszerrel.

A projektpartnerség 9 partnert tartalmaz 8 európai tagállamból. A projekt módszertana a közelmúltban lezárult EQF Code elnevezésű Leonardo projekt eredményein alapul. A projekt nyitóértekezlete 2010. november 22-én zajlott Münchenben.

A projektről bővebben annak magyar honlapján tájékozódhat: www.matisz.hu/EQF-iServe.539.0.html


Magyar Tartalomipari Szövetség - 1012 Budapest, Kuny Domokos u. 13. (Tel.: 213-5089,  Fax: 375-9722, e-mail: info@matisz.hu web: www.matisz.hu)
dr. Mlinarics József ügyvezető elnök - Hargitai Ferenc ügyvezető titkár - Ruffné Sárközi Erika titkárságvezető


A Hírlevelet több mint 140 tagszervezetünk munkatársai, a MATISZ rendezvényeinek résztvevői és a szövetségünkkel üzleti,  társadalmi kapcsolatban álló 1300 szervezet közel 3000 -főként információtartalom előállítással, feldolgozással és terjesztéssel foglalkozó- szakembere számára küldjük meg. Amennyiben a fent jelzett szakmai közösség érdeklődésére számító információja van, kérjük küldje meg (info@matisz.hu) számunkra, ha a továbbiakban nem tart igényt hírlevelünkre, lemondási szándékát ezen az e-mail címen jelezheti: hirlevel@matisz.hu
Szerkesztő: dr. Mlinarics József


__________ ESET Smart Security - Vírusdefiníciós adatbázis: 6269 (20110706) __________

Az üzenetet az ESET Smart Security ellenőrizte.

http://www.eset.hu