Tisztelt Tagtársunk, Üzleti Partnerünk!

Szíves figyelmébe ajánljuk a Magyar Tartalomipari  Szövetség (MATISZ) 2010/01. hírlevelét. A hírek elsőként honlapunkon jelennek meg és a hírlevél ebből kínál fel időszakosan egy válogatott kivonatot. Híreinkre ezen túlmenően RSS csatornán is feliratkozhat.

Üdvözlettel:

dr. Mlinarics József - ügyvezető elnök
Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ)

Hírek - Közlemények

A tanulással kapcsolatos új megközelítések új kihívásokat támasztanak a tananyagfejlesztés területén
A tanulással és tanítással kapcsolatos új elképzelések, valamint a szakképesítéseket érintő európai szakpolitikai változások értelemszerűen kihatnak a tantervkészítés mikéntjére. Ugyanakkor a tantervszervezés változásai is befolyásolják, hogy az egyes oktatási szinteken hogyan alakul a tanítás és a tanulás folyamata.
Bővebben

Tanulni egy életen át? 1-2. rész
Társadalmi kommunikációs zavart jelez az egyidejű munkanélküliség és munkaerőhiány tömeges jelensége és többek között a "bemenet-orientált" szakképzés végterméke. A gazdaság igényeit nem lehet pontosan bemérni, csak azt: tanulni kell egy életen át, ami nem azonos az OKJ-s bizonyítványok, diplomák halmozásával. A diplomások elhelyezkedése nehézkes, miközben egy hiányszakmát űző mesterember munkája aranyat ér. Ám a szülők inkább nyelvvizsgával, diplomásként látják szívesen gyermeküket.
Bővebben

Az internetezők 23%-a bankkártyáját is használja a neten
Magyarországon is egyre több az internetes áruház és évről évre többen veszik igénybe ezek szolgáltatásait. A MasterCard legfrissebb kutatásának célja az volt, hogy feltárja, milyen arányban élnek a magyar kártyabirtokosok az internetes fizetés lehetőségével, és milyen arányban használnak más fizetési eszközöket - például banki átutalást, postai utánvétet - amikor az interneten vásárolnak.
Bővebben

Digitális fellegvárrá válna az OSZK
A digitalizálás összehangoltabbá és tervszerűbbé tétele, valamint a raktározási gondok megoldása mellett modern, felhasználóbarát kulturális központtá szeretné alakítani az Országos Széchényi Könyvtárt (OSZK) az intézményt 2010. január 1-jétől vezető Sajó Andrea.
Bővebben

A magyar Wikipedia beérte a Pallas lexikont
Az online enciklopédia magyar kiadásába karácsony első napján felkerült a 150 ezredik szócikk...
Bővebben

EU 2020: intelligensebb, környezetbarátabb szociális Európa
A Bizottság nyilvános konzultációs dokumentumot bocsátott ki, mely az EU 2020 stratégia révén megvalósítandó jövőbeli uniós gazdasággal foglalkozik.
Bővebben

Először fogyott több elektronikus könyv mint hagyományos
Válság ide, válság oda, az amerikaiak ajándékozási kedve csöppet sem lohadt, legalábbis az Amazon most közzétett karácsonyi adatai alapján. Az idei év más tekintetben is mérföldkő volt: az eredetileg könyvekre specializálódott áruházban idén karácsonykor több elektronikus könyv fogyott, mint hagyományos.
Bővebben

Kreatív Iparágak Platformja

Post-i2010 konzultáció
Az EU Bizottság az i2010 kezdeményezés utáni periódus (2010-2015) szakpolitikai koncepciójának kialakítása céljából augusztus 4-én nyilvános konzultációt hirdetett
Bővebben

MEDEA AWARDS DÍJ - A MEDEA09 nevezések a világ minden részéről érkeznek

A 2009 évi MEDEA Díjra (MEDEA Awards) naponta érkeznek a jelentkezések és meghaladják a 2008-ban benyújtott nevezések számát, hiszen érkeznek olyan új országokból is nevezések a megmérettetésre, mint Lettország, Ukrajna és Izrael. Egyre nő a versenyt támogató szervezetek száma, akik már 20 különböző európai országban segítik növelni annak ismertségét!
Bővebben

A Kreatív Iparágak Platformjának folyamatosan frissülő híreit a http://host.hu/projects/kip/ weboldalon olvashatja.

Tagszervezetek hírei

KIT Hírlevél
A következő híreket ajánljuk partnereink figyelmébe a K I T (Könyvtár - Információ - Társadalom) 2010. jan. 13.-i számából: Twitter - üzleti és szakmai használatra; Twittereznek a felsőoktatási könyvtárak; Műhelytitkok a Google szkennelési módszereiről; Kérdezz! Felelek! - formspring.me, a praktikus házi libinfó; Kötelespéldány a weben; Hogyan változtatják meg az e-könyvek az írást és olvasást?; E-könyveket kínál a Nemzeti Tankönyvkiadó - változik-e a könyvtár szerepe?; E-könyvek mobil szélessávon.
Bővebben

A Kultúrpont Hírlevélből
A következő híreket ajánljuk partnereink figyelmébe a KULTÚRPONT HÍRLEVÉL 2010. január 7-i számából: Új vezető a Bizottság budapesti képviseletének élén; 13 újabb filmtervet támogat az Eurimages; Európai vállalkozói lét - videopályázat; Készüljünk együtt a 2011-es magyar EU-elnökségre! - konferencia; Tájékoztató napok a digitális könyvtárakról Európában; Felmérés a szak- és felnőttképzések adminisztrációjáról.
Bővebben
Pályázatok - Díjak

Content 360 Challenge pályázati felhívás
EUROPRIX Partner Információ - Figyelemfelhívás minden Digitális Fenegyereknek!
Bővebben

NFÜ pályázati kiírások
Megjelentek a következő pályázati kiírások: TÁMOP, TIOP - felsőoktatás, pedagógia...
Bővebben
Szolgáltatások, kiadványok, tanulmányok, kurzusok, ismertetések

A Petrik Lajos Térségi Integrált Szakképző Központ foglalkoztatót keres tanulók szakmai gyakorlatára
A Petrik TISZK felsőfokú szakképzésben (Általános rendszergazda illetve Web programozó szak) tanuló hallgatóinak kötelező szakmai gyakorlaton kell részt venni, kötelezően gazdálkodó szervezetnél.
Bővebben

A zenei műfajok képes enciklopédiája - Újszerű zenetörténet
Dr. Osman Péter ismertetése
Bővebben

Iszlám kulturális lexikon
Dr. Osman Péter ismertetése
Bővebben

Összeomlás - Tanulságok a társadalmak továbbéléséhez
Dr. Osman Péter ismertetése
Bővebben

A magyar szecesszió bútorművészete
Dr. Osman Péter ismertetése
Bővebben

Folyamatosan bővül honlapunk könyvajánló rovata, ahol már több, mint 325 könyv ismertetőjét olvashatja dr. Osman Péter ajánlásával!
Konferenciák, rendezvények

Kedvezményes kiállítási lehetőség a 2010-es hannoveri CeBIT kiállításon
A 2010. március 2-6. között Hannoverben megrendezésre kerülő CeBIT szakkiállítás évtizedek óta az informatikai kiállítások egyik kiemelkedő rendezvénye, és talán bátran kijelenthető, hogy a legjelentősebb európai IT szakkiállítás. A kiállítási területek árai ennek megfelelően magasak, azonban most néhány szervezet nagyon kedvezményes áron juthat kiállítási lehetőséghez.
Bővebben

Újra lesz Szoftverbörze
Virtuális térben rendezik meg az informatikai vásárt
Bővebben

Hamarosan újra eFestival! Figyelje Honlapunkat!
A 2009-es év eFestival nyertese eLearning kategóriában a Carnation Zrt. a www.energiakaland.hu című weboldal kimunkálásáért.
Az EnergiaKaland weboldal az általános és középiskolások energiatudatosságra neveléséhez járul hozzá játékos és interaktív formában, hazai példákkal is segítve az iskolásokat a tanulásban és az energia tudatosság fejlesztésében.


Kedvezmények MATISZ tagoknak

INFORMATIKAI ÍRÁSTUDÁS - MATISZ tagoknak 20% kedvezmény!
Megjelent az INFORMATIKAI ÍRÁSTUDÁS legújabb multimédiás, interaktív változata (ECDL 2009), amely a tananyagot a Microsoft Windows XP operációs rendszer, illetve a Microsoft Office 2007 irodai programcsomag alapján oktatja
Bővebben

MATISZ tagoknak 20% kedvezmény a 20 éves CID-től!
20. születésnapját ünnepli idén ősszel a CID Cég-Info Kft., Magyarország egyik vezető címlista értékesítője és direktmarketing ügynöksége
Bővebben

Válogatás a MATISZ futó projektjeiből

Kreatív Iparágak Platformja (KIP)
A Magyar Tartalomipari Szövetség 2007. novemberben Kreatív Iparágak Platformja létrehozását vállalta.
A kreatív iparágak együttes bruttó hozzáadott értéke 987 milliárd Ft-ot képviselt, ami a nemzetgazdasági bruttó hozzáadott érték 6,67%-ával volt egyenlő. A kreatív iparágakon belül az elsődleges szerzői jogi ágazatok bruttó hozzáadott értéke 2002-ben 586 milliárd Ft-ot tett ki, ami a nemzetgazdasági GDP 3,96%-ának felelt meg (Magyar Szabadalmi Hivatal által 2006. évben készítetett tanulmány szerint).
Bővebb információkat a KIP-pel kapcsolatban (hírek-aktualitások, munkacsoportok, nemzetközi kapcsolatok, kontakadatok és kapcsolatfelvételi lehetőség) annak honlapján talál: http://host.hu/projects/kip/

Lexelerator platform
Ingyenes jogi tudástranszfer szolgáltatás KKV-k számára
Bővebben



Magyar Tartalomipari Szövetség - 1012 Budapest, Kuny Domokos u. 13. ( Tel.: 213-5089,  Fax: 375-9722, e-mail: info@matisz.hu web: www.matisz.hu )
dr. Mlinarics József ügyvezető elnök - Hargitai Ferenc ügyvezető titkár - Ruffné Sárközi Erika titkárságvezető


A Hírlevelet több mint 140 tagszervezetünk munkatársai, a MATISZ rendezvényeinek résztvevői és a szövetségünkkel üzleti,  társadalmi kapcsolatban álló 1300 szervezet közel 3000 -főként információtartalom előállítással, feldolgozással és terjesztéssel foglalkozó- szakembere számára küldjük meg. Amennyiben a fent jelzett szakmai közösség érdeklődésére számító információja van, kérjük küldje meg (info@matisz.hu) számunkra, ha a továbbiakban nem tart igényt hírlevelünkre, lemondási szándékát ezen az e-mail címen jelezheti: hirlevel@matisz.hu
Szerkesztő: Süveges Dóra Lívia