Warning: touch() [function.touch]: Unable to create file /var/www/matisz.hu/web/typo3temp/locks/9cb54782dcc0fc318ad5fb6b6f497475 because Permission denied in /var/www/clients/client7/web16/web/t3lib/class.t3lib_lock.php on line 170
Magyar Tartalomipari Szövetség: Hírek
jogi szabályozás > szerzői jog

2011.07.20. Elmarasztalás szerzői jogok megsértése miatt

MATISZ válogatás a K I T - Könyvtár - Információ - Társadalom - 2011. júl. 20. (28. szám) heti hírlevéléből: Elmarasztalás szerzői jogok megsértése miatt; Nyolc egyszerű alkalmazás közös online munkavégzéshez


2011.07.18. 18 millió felhasználót követtek a fájlcsere gyanúja alapján – eredmény nélkül

Úgy tűnik, a fájlcsere elterjedtsége és a felhasználók hozzáállása miatt gyakorlatilag hatástalan és eredménytelen a francia kalózellenes törvény.

Franciaországban a sok vihart megélt HADOPI-szabályozás alapján tavaly októbertől küldik ki a fájlcserével gyanúsítottaknak a „három dobásod van” gyakorlatát megvalósítva a figyelmeztető leveleket. De hogy pontosan milyen számokról is van szó, arról mindeddig nem volt hivatalos tájékoztatás.


2011.07.15. Nő a nyomás az internetszolgáltatókon a letöltések ellenőrzésére

A szerzői jogok tulajdonosai és a szerzői jogvédő szervezetek egyöntetűen azt az álláspontot képviselik, hogy az Európai Unióban a jövőben az internetszolgáltatóknak nagyobb szerepet kell vállalniuk a szerzői jogsértések üldözésében.

 

 


2011.05.31. Internetszolgáltatót perelt be Finnországban a zeneipar

A zeneipar képviselői azt követelik, hogy egy finn internetszolgáltató blokkolja a The Pirate Bay rendszereihez való felhasználói hozzáféréseket. Az érdekvédők bírósághoz fordultak.


2011.05.27. Svájcban büntethetik a virtuális támadást

Svájci bíróság most először minősítette a valóságos rágalmazáshoz és zaklatáshoz foghatóan büntetendőnek a virtuális támadást.


2011.05.27. Felvilágosultabb tudásgyarapítást és szórakozást - hiányos szerzői jogi ismeretek a magyar középiskolások körében

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület – a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkársága támogatásával – 2011. március-áprilisában országos felmérést végzett a magyar középiskolákban, amelyben a diákok szellemi tulajdonnal, különösen a szerzői jogi védelem alatt álló tartalmak online felhasználásával, valamint a termékhamisítással kapcsolatos ismereteit, attitűdjét vizsgálta.


2011.05.27. A szellemi-tulajdonjogok szabályozásának megújításával a Bizottság új lendületet ad a kreativitásnak és az innovációnak

A szabadalmat, a védjegyet, a formatervezési mintaoltalmat és a földrajzi jelzéseket, valamint a szerzői jogokat vagy a szerzői jogokhoz kapcsolódó jogokat (előadók, gyártók, műsorszolgáltatók jogai) magában foglaló szellemi-tulajdonjogok évszázadok óta léteznek.


2011.05.25. Tele vannak jogsértésekkel a közösségi oldalak

Egy médiajogi ügyekre szakosodott ügyvéd szerint a fájlcserélőknek kiküldött figyelmeztetések csak a képzeletbeli jéghegy csúcsát jelentik, mivel a felhasználók jelentős része sokkal nagyobb bajba kerülhetne, ha jogászok vizsgálnák meg, hogy ki és milyen anyagok hivatkozásait osztja meg facebook-os ismerőseivel.


1 - 8. kilistázott hír, Összesen: 56

1

2

3

4

5

6

7

>>

Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) © 2011, MINDEN JOG FENNTARTVA