Warning: touch() [function.touch]: Unable to create file /var/www/matisz.hu/web/typo3temp/locks/e561aae1afe770d864c1726aed666ab4 because Permission denied in /var/www/clients/client7/web16/web/t3lib/class.t3lib_lock.php on line 170
Magyar Tartalomipari Szövetség: Gyorsított szakképzés az első, digitális készségeket igénylő állásához
2016.10.01.

Gyorsított szakképzés az első, digitális készségeket igénylő állásához

Aki az új műszaki készségek mellett a legfontosabb humán készségeket is elsajátítja, nagyobb eséllyel tud elhelyezkedni, és állását könnyebben tudja megtartani. Ez az alapgondolata a FIT4Jobs című ír foglalkoztatási célú szakképzési kezdeményezésnek, amely nemrég sikerrel mutatkozott be öt másik uniós országban is.

„16 évvel ezelőtt indítottuk útjára a „Fast Track to IT” (FIT, Gyorsított IT-szakképesítés) kezdeményezést, mivel azt láttuk, hogy Írországban rengeteg a fiatal munkanélküli, ugyanakkor egyre nagyobb igény mutatkozik a számítógépes ismeretekkel rendelkező munkavállalók iránt. Mi pedig szerettük volna áthidalni a kettő között tátongó szakadékot” – emlékezik vissza Manus Hanratty, a szakképzési és fejlesztési szervezeteket tömörítő dublini FIT Ltd. munkatársa.

A projektet irányító Manus elmondta, hogy az Európai Bizottság a nemrégiben „Európa egyik legeredményesebb, foglalkoztathatóságot javító kezdeményezés”-ének nevezte a FIT-et.

A projekt kiegészíti az EURES foglalkoztatási mobilitási platformját és programjait, például Opens external link in new windowAz első EURES” állásod kezdeményezést, amely megkönnyíti a fiatalok Európán belüli mozgását és munkavállalását/felvételét.

„Képzési modellünk egyedi: arra törekszünk, hogy a nálunk végzettek valóban el is tudjanak helyezkedni, és ne csak egy bizonyítványt nyomjunk a kezükbe, és várjuk a csodát” – tette hozzá Manus. Ennek érdekében az alkalmas embereket választják ki informatikai szakképzésre, együttműködnek a helyi munkáltatókkal, hogy tájékozódjanak az általuk elvárt informatikai készségekről, tanfolyamokat terveznek, és akár három hónapos szakmai gyakorlatról gondoskodnak.

A FIT-képzések résztvevői emellett gyakorlati szempontból véleményeztethetik az önéletrajzukat, próbainterjún vehetnek részt, de mindenekelőtt segítséget kaphatnak humán készségeik, például a kommunikáció, a csapatmunka és a döntéshozatal fejlesztéséhez. „Ezek a humán készségek növelik az önbizalmat és fejlesztik a jellemet, így az álláskeresők könnyebben el tudnak helyezkedni. Ugyanolyan fontosak, mint a nálunk elsajátítható műszaki-informatikai készségek” – vélekedik Manus........

Bővebb információ.


Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) © 2011, MINDEN JOG FENNTARTVA