Warning: touch() [function.touch]: Unable to create file /var/www/matisz.hu/web/typo3temp/locks/b64a6eab499304a301a9fc0d0c197331 because Permission denied in /var/www/clients/client7/web16/web/t3lib/class.t3lib_lock.php on line 170
Magyar Tartalomipari Szövetség: Nyitrai Zsolt: informatikai jártasság nélkül nem megy
oktatás / képzés
2011.07.06.

Nyitrai Zsolt: informatikai jártasság nélkül nem megy

Dr. Nyitrai Zsolt államtitkár reagált arra a felvetésre, hogy túl sok olyan megszólalás keltett a közelmúltban figyelmet, amelyek szerint a kormányzat csökkentené az állampolgárok információs társadalmi készségét.

Az államtitkár utalt a közlemúltban az ATV-ben sugárzott interjúra, amelyben elmondta: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nem tett le arról a jövőképéről, hogy az infokommunikáció területén mindenki jártasságot szerezhessen. Az interjúban az államtitkár szakértőkre hivatkozva nyomatékosan hangsúlyozta, hogy 2015-re az egész világon a munkaalkalmak 90 százalékában fontos lesz az IT-készség.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára elmondta: folyamatos az egyeztetés az oktatási tárcával, illetve a vihart kavart Matolcsy-interjú után az NFM felvette a kapcsolatot a gazdasági tárcával is (a felnőttképzés e tárcához tartozik). Az oktatás feltételeinek javítására, a hazai oktatási tartalom fejlesztésére, a tanártovábbképzésre 15 milliárd forintot szán – pályázati forrásokból – az NFM. Megjegyezte, hogy a diákok sokszor többet tudnak az informatikáról, mint a tanárok, s ezért fontos az, hogy a pedagógusok alapos felkészítésben részesüljenek. 2013 végéig minden településen elérhető lesz a szélessávú internet, amely segít a még meglévő, területi hátrányos helyzetek feloldásában.

A Matolcsy-interjúra reagálva elmondta, az elsődleges az, hogy abban az országban, ahol 4 millió embernek nincs digitális önbizalma az internet használathoz, motiválni kell a leendő felhasználókat az internet megismerésére. De differenciálni kell: nem kell mindenkinek profi informatikussá lennie – emelte ki Nyitrai Zsolt.

Forrás: eInclusion - http://einclusion.hu


Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) © 2011, MINDEN JOG FENNTARTVA