Warning: touch() [function.touch]: Unable to create file /var/www/matisz.hu/web/typo3temp/locks/2325f06c8ba04bc3e96a5ce09905d5fa because Permission denied in /var/www/clients/client7/web16/web/t3lib/class.t3lib_lock.php on line 170
Magyar Tartalomipari Szövetség: Megújult az OSZK honlapja is
oktatás / képzés > digitális írástudás
2011.07.06.

Megújult az OSZK honlapja is

MATISZ válogatás a K I T - Könyvtár - Információ - Társadalom - 2011. jún. 15. (24. szám) heti hírlevéléből: Megújult az OSZK honlapja is; Megalakult a Magyar Nemzeti Digitális Archívum; Adatbázis-szolgáltatók és a 2.0-s eljárások - bárki fejleszthet nekik alkalmazást; Ingyenes online konferencia - Trendek a könyvtáros képzésben és oktatásban; E-könyv-olvasók térnyerése - Digitális fejezet; Nem egyértelmű az e-könyvek előnye; Szakítanak az e-könyvek és az e-olvasók; miio - Film a közösségi média lehetőségeiről és veszélyeiről; Mi történik 60 másodperc alatt az interneten?; Online betűfelismerés, gyorsan, ingyen; Tudsz egy jó bádogost...? - joszaki.hu; Megújult az Írószövetség honlapja; Segítség az online öngyilkossághoz ; Megújult a FSZEK portálja

 

Megújult az OSZK honlapja is


Az is jó hír, hogy már nem a régit tolják. Meg hogy a főoldalról lehet keresni -- nem minden megújult oldal tudja... A 2.0-s eszközök még szemmel láthatóan kevésbé integrálódtak, ám a címoldalról más Skype-on lehet hívni a könyvtárat (egyelőre éjszaka még nem). A készítők gyűjtögetik az észrevételeket a további fejlesztéshez. - Sok sikert! :-) (MG)

Forrás: OSZK, 2011. június 15.

Megalakult a Magyar Nemzeti Digitális Archívum


Megalakult a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA), amelynek legfontosabb feladata az lesz, hogy a magyar kultúrkincs valamennyi alkotását digitális formában rögzítse és egy központi felületen elérhetővé tegye.
Az Országgyűlés hétfőn fogadta el a filmtörvény és a múzeumi törvény módosítását, így a Magyar Nemzeti Filmarchívum átalakulásával létrejöhet a MaNDA, teljes nevén Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet - jelentette be szerdán Budapesten Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) kultúráért felelős államtitkára. A központi internetes felület béta-verziója 2011 második félévében készül el - mondta Lovas Lajos, a NEFMI Digitális Archívum Főosztályának vezetője, aki a főigazgatói pályázat kiírásáig miniszteri biztosként irányítja a MaNDÁ-t.

Forrás: HVG, 2011. június 15.

Adatbázis-szolgáltatók és a 2.0-s eljárások - bárki fejleszthet nekik alkalmazást


Kihívást jelent a hagyományos, robusztus és ellenőrzött tartalmakat kínáló adatbázis-aggregátoroknak (Ebsco, Factiva, Dialog, Elsevier stb.) az internet egyre kényelmesebb, és szellemi pezsgést vonzó felülete. Ezek a cégek sem vonhatják ki magukat a 2.0-ás eljárások hatása alól, melyben az érték-előállításhoz szolgáltató és használó egyaránt és tervszerűen járul hozzá. A jelenség előzménye pl. a connect and develop eljárás (Procter & Gamble), melyben a nagyvállalat a kutatásfejlesztésének több mint 50%-át helyezi a vállalaton kívülre. Neves eljárás az Apple-store (Apple) is, melyben a lelkes fejlesztők a cég népszerű felületén te hetik közzé alkalmazásaikat. A közösségi szoftverek üzleti modelljének kialakulásának lehetünk tanúi. A vállalat felületet és piacteret biztosít használóinak, vagy bármely érdeklődőnek. Az így bevonható kapacitás jóval nagyobb, mint a mozgósítható belső fejlesztői csapat. A fejlesztők az együttműködés által referenciához és bevételhez is juthatnak. A témáról bővebben a Magyar Információbrókerek Egyesületének konferenciáján.

Forrás: Prím; Magyar Információbrókerek Egyesülete, 2011. június 15.

Ingyenes online konferencia - Trendek a könyvtáros képzésben és oktatásban

WebJunction, amely az OCLC online oktatási közössége könyvtárosok számára, és az ALA Learning Round Table, amely szintén a folyamatos online könyvtárosi tanulást támogatja, egy online oktatási és képzési konferenciát szervez közösen 2011. augusztus 10-11-én. A kétnapos konferencia összesen nyolc - egy-egy órás interaktív képzést nyújt, amelyre június 1-jétől lehet regisztrálni a WebJunction.org. oldalain. A konferenciaszervezők célja, hogy elősegítsék a könyvtárosok és a felhasználók számára az innovatív tanulási technikák elsajátítását az ún. 'face-to face' módszerekkel, és ezzel elősegítsék a 21. század változó követelményeihez való igazodást és felkészülést - elsősorban gyakorlati tanácsokkal. Az előadás sorozat részleteiről a WebJunction.org oldalain lehet előre tájékozódni. Részletes program és regisztrációt ld. alább a linken. A programokról rövid összefoglalót is olvashatunk.

Forrás: Horváth Zoltánné; Webjunction, 2011. június 15.

E-könyv-olvasók térnyerése - Digitális fejezet


Több e-könyvet ad már el az amerikai Amazon, mint nyomtatottat. Élesedik a digitális szöveget kezelő készülékek versenye, a könyvkiadók pedig igyekeznek elkerülni a lemezcégek sorsát.

Forrás: HVG (jún. 11.), 2011. június 15.

Nem egyértelmű az e-könyvek előnye


Az UNESCO milánói fórumán a meghívott szakemberek már a jövő könyveiről fejtették ki a véleményüket. Általános volt az az álláspont, hogy az elektronikus formában elérhető alkotások elterjedéséhez még számos akadályt kell leküzdeni. A szervezet rendezvényén 35 országból több mint 160 kiadóvezető, író, könyvtárigazgató és tudós jelent meg. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a legnagyobb kihívást jelenleg az e-könyvek kiadói és olvasói számára az egymással egyáltalán nem kompatibilis fájlformátumok, a számos funkciót nélkülöző olvasókészülékek és a hiányzó üzleti modellek jelentik. A szakemberek rámutattak, hogy ugyan a nyomtatott könyvek halálát már évekkel ezelőtt megjósolták a piac szereplői, azok azonban még mindig élnek és virulnak, sőt. 'A könyv jövője semmiképpen sem digitális. Az idén több mint egymillió új mű jelent meg, a nyomtatott könyv élőbb, mint valaha' - mondta Robert Darnton, a Harvard Egyetem könyvtárának igazgatója. Darnton szerint ezért nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az elektronikus vagy a hagyományos, nyomtatott alkotásoké lesz a jövő. Az igazság ehelyett valahol félúton van.

Forrás: SG, 2011. június 15.

Szakítanak az e-könyvek és az e-olvasók


A manhattani Jacob K. Javits konferenciaközpont alagsorában szerénykedtek két éve még az e-könyvek kiadói a szokásos májusi New York-i könyvkiállításon, az idén viszont ők voltak a főhelyen, és a nagy cégek is egymással versengve mutatták be digitális kínálatukat. A piac főleg az USA-ban alakul át szélsebesen, de a letölthető és számítástechnikai eszközökön olvasható könyvek iránti kereslet Európában is látványosan nő. Az amerikai kiadói szövetség szerint az első negyedévben az USA-ban az e-könyvek értékesítése éves szinten 160 százalékkal, 233 millió dollárra emelkedett, miközben a nyomtatott olvasnivalóké bő 23 százalékkal esett. A két változat persze még így sincs egy súlycsoportban, ám a digitálisan letölthető művek piaci részesedése két év alatt a semmiből ugrott fel 14 százalékra.

Forrás: HVG, 2011. június 15.

 

miio - Film a közösségi média lehetőségeiről és veszélyeiről

Egy kis eszköz segítségével mindent megtudhatunk az utca emberéről. Múltját, és prediktív elemzés segítségével jövőjét is. Ha mindenkit ellátunk ilyen készülékkel, mindenki mindenkiről mindent tudni fog...

Forrás: YouTube, 2011. június 15.

Mi történik 60 másodperc alatt az interneten?

Kíváncsi vagy mi történik 60 másodperc alatt az interneten? Az alábbi infografika néhány elképesztő adattal támasztja alá mekkora is az internetes világ! - http://m.blog.hu/in/infographics/file/11juni/60sec-internet.jpg

Forrás: Infographics, 2011. június 15.

Online betűfelismerés, gyorsan, ingyen

Bármilyen betűtípus fajtáját kideríthetjük, sőt rögtön ajánlatokat és linkeket is kapunk a letöltéshez; ha nem is a konkrét betűhöz (mert esetleg az fizetős), de egy ahhoz hasonló vagy ugyanabból a betűcsaládból származó verzióhoz. A betűk felismeréséhez egy képre lesz szükségünk: ez lehet fotó, logó, egy weboldal logója vagy bármi egyéb. Csak töltsük fel a képet, vagy adjuk meg a kép URL-jét, és máris indul az elemzés. - http://new.myfonts.com/WhatTheFont/

Forrás: Techline, 2011. június 15.

Tudsz egy jó bádogost...? - joszaki.hu


Manapság egyre gyakrabban fordul elő, hogy ház környéki, ill. egyéb, szakmunkás feladatát igénylő probléma megoldásához nehezen találjuk meg a megfelelő embert. Részben mert kevesebben is vannak mint korábban, másfelől pedig az ilyen jellegű információk általában 'szájhagyomány útján' terjednek, hiába a kisokosok és szaknévsorok. Mivel ez utóbbiak frissítése is rendszerint körülményes, és az emberek is jobban szeretik azt, hogyha véleményt kérhetnek az adott szakemberekről, ezért is hiánypótló a Jószaki.hu weboldal.

Forrás: Kereső Világ, 2011. június 15.

Megújult az Írószövetség honlapja


A Magyar Írószövetség arculatváltásának egyik első és meglehetősen sürgető lépésének nevezte az új honlap elindítását Szentmártoni János, a szövetség fél éve hivatalba lépett elnöke.

Forrás: Prím, 2011. június 15.

Segítség az online öngyilkossághoz

ki használja az internetet, annak sokszor több tucat weboldalon tárolják az adatait, és ha valaki úgy dönt, hogy meg akarja szüntetni egyik vagy másik accountját, bizony kellemetlen meglepetés érheti. Sok oldalon ugyanis rendkívül nehézkes megszüntetni virtuális személyiségünket. Persze vannak olyan weboldalak, ahol jól láthatóan, könnyen hozzáférhetően megtaláljuk az 'account termination' vagy valami ehhez hasonló linket, ám léteznek olyan oldalak is, ahol jól elrejtik ezt a lehetőséget, és olyan szolgáltatások is vannak, ahol gyakorlatilag lehetetlen bevégezni online életünket. Az AccountKiller oldal arra vállalkozik, hogy összegyűjti, milyen lépések szükségesek egy-egy regisztráció megszüntetéséhez, és csoportosítja a weboldalakat aszerint, mennyire nehéz ennek a műveletnek az elvégzése.

Forrás: Techline, 2011. június 15.


Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) © 2011, MINDEN JOG FENNTARTVA