Warning: touch() [function.touch]: Unable to create file /var/www/matisz.hu/web/typo3temp/locks/e1eb787a6fa1aa84c896a9a2ee162cad because Permission denied in /var/www/clients/client7/web16/web/t3lib/class.t3lib_lock.php on line 170
Magyar Tartalomipari Szövetség: Megéri-e továbbtanulni?
oktatás / képzés
2011.04.13.

Megéri-e továbbtanulni?

Az elmúlt két-három évben egyre markánsabban figyelhető meg a Demján Sándor nevével fémjelzett gazdasági érdekcsoportok és a kamarai érdekképviselet oktatáspolitikai térfoglalása.

Erős, egyszerű és egyértelmű üzenetek fogalmazódnak meg a betanított és szakképzett munkások hiányáról, a diplomás túlképzésről és a “termelőmunka” tekintélyének szükséges megerősítéséről. A felsőoktatás területére ez a vita a “diplomás túlképzés” toposzán keresztól hatolt be. Van-e felsőfokú túlképzés Magyarországon? A kérdés – adatok és némi szakértelem birtokában – csakis egy Zen szerzetes módján válaszolható meg, azaz  “értelmetlen kérdésre nincs értelmes válasz”.

Egy korábbi bejegyzésünkben már bemutattuk, hogy Magyarországon 1990 óta a felsőoktatásban tanulók számának dinamikus növekedése (szakszóval expanziója) zajlott le. Azt is bemutattuk, hogy a növekedés sem nemzetközi sem pedig közép-európai összehasonlításban nem mondható kiugróan nagynak, inkább a “fontolva haladókhoz ” tartozunk.

Miért jelentkeznek a felsőoktatásba? A felsőoktatás még manapság is igen nagy versenyelőnyt jelent a magyar munkaerő-piacon, annak ellenére, hogy sokan a felsőoktatás erodálódását, a felsőoktatási diplomák értékének drámai mértékű csökkenését vetik a felsőoktatási szereplők szemére.
 
A cikk teljes terjedelme elérhető itt!


Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) © 2011, MINDEN JOG FENNTARTVA