jogi szabályozás > törvénytervezet / törvényjavaslat
2011.05.02.

India lehetővé teszi a tartalmak blokkolását

Az indiai kormány elfogadta az ország új internetkommunikációs törvényét. A jogvédők attól tartanak, hogy a jogszabály homályos pontjait kihasználva a kabinet korlátozni fogja a véleményszabadságot és kedve szerint tilthatja majd be a neki nem tetsző online tartalmakat.

A The New York Times tudósítása kiemeli, hogy az új Information Technology Act szerint ezentúl bárki - legyen az hivatalnok vagy egyszerű felhasználó - követelheti, hogy bizonyos internetes tartalmakat távolítsanak el. Annak eldöntését, hogy mi számít tiltottnak vagy nem megengedhetőnek, az indiai kormány egy kritériumlistával segíti. Amennyiben az adott portálra ráillenek a listában található leírások vagy azok egy része, akkor kezdeményezhető akár az egész honlap eltávolítása.

Bezáráshoz vezethet, ha egy portál a büntetőjog hatálya alá tartozó cselekményeket népszerűsít, az ifjúságot veszélyeztető anyagokat jelentet meg, de a listán szerepelnek olyan fogalmak is, mint: "becsmérlő", "istenkáromló", vagy éppen "zavaró, bosszantó". Hogy ténylegesen mi minősül zavarónak azt majd utólag döntik el a hatóságok. Emellett szintén tiltott anyagoknak minősülnek "az India egységét, integritását, védelmét, biztonságát, szuverenitását, más államokhoz fűződő baráti kapcsolatát vagy a közrendet veszélyeztető tartalmak".

Amennyiben mégis ilyen képek, videók vagy szöveges dokumentumok jelennek meg egy oldalon, akkor annak üzemeltetője, legyen az akár a Google vagy a Facebook, köteles a vitatott felvételhez vagy fájlhoz való hozzáféréseket 36 órán belül blokkolni, illetve a szóban forgó anyagokat a későbbi hatósági vizsgálatokhoz bizonyítékként 90 napig megőrizni.

Az új jogszabályt a helyi távközlési és információtechnológiai minisztérium már be is vezette. Annak ellenére, hogy a folyamat nem a nyilvánosság előtt zajlott, mégis kiszivárgott az új törvény híre és a lakosság körében komoly felháborodást váltott ki. Pranesh Prakash, a Centre of Internet and Society nevű civil szervezet munkatársa a Times of India újságnak kijelentette: a szabályozás bővíti az indiai kormány mozgásterét az internet ellenőrzésével kapcsolatban és egyúttal aláássák az indiai alkotmányban rögzített szabad véleménynyilvánítási jogot. A Center of Internet and Society nyilvánosságra hozott egy olyan listát, amin 11 olyan honlap címe szerepel, amiket a távközlési szaktárca betiltott. Egy másik polgárjogi csoport, a People's Union for Civil Liberties pedig közölte, hogy bíróság előtt támadja meg a törvényt.


Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) © 2011, MINDEN JOG FENNTARTVA