Warning: touch() [function.touch]: Unable to create file /var/www/matisz.hu/web/typo3temp/locks/8728dc5ebc7c0b13af50c1d8ebbc11a0 because Permission denied in /var/www/clients/client7/web16/web/t3lib/class.t3lib_lock.php on line 170
Magyar Tartalomipari Szövetség: Nagy-Britannia egy lépéssel közelebb került a hozzáférés-blokádokhoz
média / infrastruktúra > internet
2011.04.28.

Nagy-Britannia egy lépéssel közelebb került a hozzáférés-blokádokhoz

A Brit Legfelsőbb Bíróság elutasította a British Telecom és a TalkTalk beadványát, amiben a távközlési cégek azt kérték, hogy ne kelljen részt venniük a fájlcserélők interneteléréseinek korlátozását célzó rendszer kiépítésében.

A British Telecom és a TalkTalk azt akarták elérni, hogy ne kelljen felszerelniük a szerzői jogsértéseket kiszűrő rendszert és ezzel gyakorlatilag a Digital Economy Act (DEA) nevű szerzői jogi törvényt akarták megbuktatni. Kenneth Parker, az ügyet tárgyaló bíró azonban szinte az összes pontban elutasította a keresetet és közölte: a jogszabály büntetési tételei arányban állnak a jogsértésekkel. Egyedül a költségek megosztásának kérdésében jelezte, hogy szükség van utólagos módosításokra.

A két szolgáltató azzal érvelt, hogy a brit parlament gyorsított eljárás keretében fogadta el a törvényt és emiatt nem vizsgálták meg kellőképpen, hogy milyen hatással járhat az elfogadása, illetve a betartatása. Emellett rámutattak, hogy az Európai Unió előírásai szerint a nemzeti jogszabályoknak biztosítaniuk kell a megfelelő mértékű adatvédelmet. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban visszautasították azt, hogy ők feleljenek az előfizetőik által elkövetett szerzői jogsértésekért.


Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) © 2011, MINDEN JOG FENNTARTVA