Warning: touch() [function.touch]: Unable to create file /var/www/matisz.hu/web/typo3temp/locks/438d54cedad3938001462c84e9e39415 because Permission denied in /var/www/clients/client7/web16/web/t3lib/class.t3lib_lock.php on line 170
Magyar Tartalomipari Szövetség: Vállalkozások pozitív listája
média / infrastruktúra > internet
2011.04.28.

Vállalkozások pozitív listája

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 2011. márciusától bevezette a vállalkozások pozitív listáját.

Pozitív lista

Az NFH honlapján megtalálható azoknak a vállalkozásoknak a névsora, amelyeknél három országos vizsgálati program során sem talált semmilyen rendellenességet a hatóság, a megelőző egy évben pedig nem alkalmaztak velük szemben szankciót, illetve nem volt megalapozott panasz ellenük.  A pozitív listáról bővebben olvashat az alábbiakban.

A pozitív lista jelenleg az árfelszámítással kapcsolatos témavizsgálat során vizsgált vállalkozásokat tartalmazza, tájékoztatjuk, hogy a lista folyamatosan bővülő.

A lista letöltéséhez kattintson IDE!

Frissítve: 2011.04.19.

A listán szereplő vállalkozások száma jelenleg: 389

A pozitív lista bevezetésének előzményei:

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) által az elmúlt években végzett ellenőrzések eredményeinek kommunikációja jellemzően a jogsértések arányairól, azok súlyáról, a jellemző visszásságokról szólt, jóllehet fokozatosan nőtt azon vállalkozások száma, amelyekről az ellenőrzés során kiderült, hogy valamennyi, az ellenőrzésben számon kért jogszabályi előírásnak megfelelnek.

Az NFH a vonatkozó törvényi előírások (Fgytv. 51.§) alapján valamennyi jogsértést megállapító jogerős határozatát közzétette, míg a jogszabályoknak megfelelően működő vállalkozásokról nem létezett semmilyen összesítés. Figyelemmel arra, hogy a hatósági kommunikáció egyik alapvető célja a fogyasztók tájékoztatása, indokolt nem csupán azon cégek megnevezése, amelyek jogsértést követtek el, hanem azon vállalkozások nyilvántartása is, amelyek – a hatósági ellenőrzések eredményei alapján –  szabályosan működnek.


Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) © 2011, MINDEN JOG FENNTARTVA