tallózó > hazai hírválogatás
2010.11.18.

KIT Hírlevél

MATISZ válogatás a K I T - Könyvtár - Információ - Társadalom - 2010. nov. 17. (42. szám) heti hírleveléből

Könnyen olvasol monitorról? - Nagyon gyors olvasás és percepció...; Informális és nem formális készségek fejlesztése; az élethosszig tartó tanulás - honlap is indul; Hamarosan indul az új olvasottság-kutatás - alkalmasak-e hasonlóra a könyvtárhasználati adatok?; Felmérés az e-könyv-olvasókról; E-könyv sikerlistát készít a New York Times

Twitteren is követhető a KIT. Kattintson a www.twitter.com/kithirlevel -re! Válogatott hírek a KIT megjelenése előtt is! Vagy: ami éppen kimaradt belőle.

Könnyen olvasol monitorról? - Nagyon gyors olvasás és percepció...

Könnyen olvasol monitorról? - Barczi 'Blumi' Imre: Nem, és személyes tragédiám is, hogy nem tudok egy nap elolvasni a readerből száz cikket. A Twitter, meg a Facebook rászoktatja az embert arra, hogy megértsen valamit három mondatból, és ha érdekli, tovább menjen. Nagyon nehéz összeegyeztetni a sebességkülönbséget, mert az ember az interneten nagyon gyorsan él, ablakokat váltogat folyamatosan, és akkor közbejön egy hosszú cikk, aminek az olvasása közben fájdalmat érzek, hogy mennyi minden történik a Neten ezalatt.

Forrás: Kreatív

Informális és nem formális készségek fejlesztése az élethosszig tartó tanulás - honlap is indul

A GAMF Kar könyvtárában, a magyarországi felsőoktatási intézmények könyvtárvezetőinek részvételével tartották meg az Olvasás, érték, korszerűség - informális és nem formális készségek fejlesztése az élethosszig tartó tanulás érdekében a Kecskeméti Főiskolán és Kecskemét egyes közoktatási intézményeiben elnevezésű projekt nyitórendezvényét.

A projekt -- melyben partnerintézmény lesz a Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Óvoda, a Kecskeméti Műszaki Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium, valamint a Kecskeméti Humán Középiskola, Szakiskola és Kollégium -- kiemelt tevékenységei között szerepel a főiskola információs bázisának szélesítése és elérhetőségének megkönnyítése. Ennek érdekében egyebek mellett kéthetente frissülő interaktív honlapot működtetnek, amelyen közoktatási partnereik számára külön szekciót hoznak létre. A könyvtárhasználók digitális információkeresési ismereteinek és technikájának bővítése és fejlesztése érdekében tanfolyamokat szerveznek, kiadványokat, online segédleteket készítenek.

Forrás: Kecskeméti Lapok

Hamarosan indul az új olvasottság-kutatás - alkalmasak-e hasonlóra a könyvtárhasználati adatok?

Javában zajlik a megrendelői kör toborzása a Nemzeti Olvasottság Kutatáshoz. A projekthez november 20-ig kell a kiadóknak a lapok neveit leadni. Mint ismert 2011-től az Ipsos-GfK helyett a Millward-TNS páros méri az olvasottságot.

Forrás: MMOnline

Felmérés az e-könyv-olvasókról

Az elkövetkező 30 napban, egész pontosan december 6-án reggelig egy felmérést végzünk. Ennek keretében alaposan megvizsgáljuk a magyar e-könyv-piac olvasói oldalát. A kérdőívet itt lehet kitöltenihttps://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dGphYzdsMENBRVFUVnJNRXhHMmdBT0E6MQ

Forrás: E-könyv olvasók blog

E-könyv sikerlistát készít a New York Times

Elektronikus könyvek sikerlistáját teszi közzé 2011-től a The New York Times. A tekintélyes napilap által kiadott sikerlisták régóta fokmérői egy-egy szerző piaci sikerének megítélésében. Az újítással a lap a digitális könyvek forgalmának növekvő jelentőségét akarja tükrözni.

Az elektronikus könyvekkel való kereskedés az utóbbi három évben az Amazon Kindle nevű olvasójának, majd az Apple iPad, valamint a Barnes & Noble's Nook készülékének megjelenésével robbanásszerűen nőtt. Az amerikai kiadók szervezete szerint az e-könyvek eladása az év első hónapjában a teljes könyvpiaci forgalom kilenc százalékát tette ki. Ez közel egymilliárd dolláros üzletet jelent, ez a szám becslések szerint 2015-ig a háromszorosára nőhet.
A The New York Times fikció és tényirodalom kategóriában ismerteti majd az e-könyvek sikerlistáját.

ForrásSG

Az Online Szabványkönyvtár demóverziója elérhető és kipróbálható

A Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) a nemzeti szabványok gyors és teljes körű elérhetősége érdekében többéves fejlesztő munkával, elsőként a világon létrehozta, és 2011-től szándékában áll működtetni a magyar nemzeti szabványok Online Szabványkönyvtárát.

Forrás: Prím


Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) © 2011, MINDEN JOG FENNTARTVA