Warning: touch() [function.touch]: Unable to create file /var/www/matisz.hu/web/typo3temp/locks/f9573d912c190498480c4dd0425e5246 because Permission denied in /var/www/clients/client7/web16/web/t3lib/class.t3lib_lock.php on line 170
Magyar Tartalomipari Szövetség: Kulturális és idegenforgalmi hálózat alakul a Duna mentén
tartalomipar > kulturális örökség / kultúra
2011.03.16.

Kulturális és idegenforgalmi hálózat alakul a Duna mentén

Egy dunai kulturális klaszter alapító konferenciája kezdődött csütörtökön Bécsben a helyi magyar kulturális intézet kezdeményezésére, mintegy háromszáz résztvevővel.

A klaszter a Duna menti országok kulturális és idegenforgalmi intézményeinek, kezdeményezéseinek összefogását és egy erős dunai identitás megteremtését tűzi ki célul. A már meglévő intézmények, hálózatok, programok számára egyfajta fedőszervezetet kínál az információcserére, az együttműködések elősegítésére. A klaszter az európai uniós támogatási lehetőséggel kapcsolatos hiteles információk közvetítésére is vállalkozik.

A klaszer ötletgazdája, Méhes Márton, a bécsi Collegium Hungaricum igazgatója kiemelte egy kulturális, idegenforgalmi "Duna márka" megteremtésének lehetőségét. Egy, a minőséget jelképező "Duna márka" távoli földrészek számára is megjelenítheti a térséget - hangsúlyozta a konferenciát megelőző sajtótájékoztatón.

A huszonegy - a dunai országok számát messze meghaladó számú - országból érkezett résztvevők a fenntartható, illetve az ökoturizmus, az úgynevezett kreatív ipar és a filmszakma lehetőségeit vitatják meg.

A kétnapos konferencia része a magyar európai uniós elnökséget kísérő bécsi kulturális programoknak, és Martonyi János magyar, illetve Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter védnöksége alatt áll. Az uniós külügyminiszterek brüsszeli rendkívüli ülésén tartózkodó tárcavezetők képviseletében a megnyitón beszédet mondott Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára és osztrák kollégája, Johannes Kyrle államtitkár.

Magyarországról a kétnapos konferencia résztvevői között van mások mellett a Balassi Intézet, az esztergomi Duna Múzeum, a Sziget fesztivál, valamint a Magyar Turizmus Zrt. képviselője.


Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) © 2011, MINDEN JOG FENNTARTVA