Warning: touch() [function.touch]: Unable to create file /var/www/matisz.hu/web/typo3temp/locks/c05eebb68f7fd48c611e5ac60a25cec9 because Permission denied in /var/www/clients/client7/web16/web/t3lib/class.t3lib_lock.php on line 170
Magyar Tartalomipari Szövetség: Hírlevel a hazai és uniós felnőtt- és szakképzésről
tanulmányok / háttéranyagok
2012.04.22.

Hírlevel a hazai és uniós felnőtt- és szakképzésről

A Budapesti Corvinus Egyetem Oktatásfejlesztési Observatory Központja új, negyedévente megjelenő hírlevelet indított, mely a hazai és uniós felnőtt- és szakképzéssel kapcsolatos hírekről, információkról nyújt tájékoztatást.

Válogatás a hírek közül:

  • Valódi munkaerőhiány van-e az ún. hiányszakmákban?

Meglepő, hogy míg például a kőműves szakmát hiányszakmaként jelentik az ország összes régiójában, addig több ezer képzett kőműves van a regisztrált munkanélküliek között, és csak néhány száz bejelentett álláshely várja őket. Valóban hiányról van tehát szó?

  • Mi az ECVET?

Európai Szakoktatási és Szakképzési KreditrendszerAz ECVET célja az, hogy lehetővé tegye a tanulók mobilitás során, más intézményben elért eredményeinek elismerését anélkül, hogy képzési útjukat meghosszabbítaná. Az uniós kezdeményezésre 2009 nyarán született Ajánlás, amihez Magyarország is csatlakozott.

  • Zöld” készségek: a csökkenő befektetések aggodalmat keltenek

A környezeti ágazatban a válság hatására a munkáltatóknak sokkal könnyebb megfelelően képzett munkaerőt találniuk. Ez viszont azzal jár, hogy a cégek visszafogják a „zöld” készségek fejlesztését célzó képzéseiket.

  • Készség-előrejelzés: veszélyek és lehetőségek az európai munkaerőpiacon

A Cedefop legfrissebb készség-előrejelzése azt mutatja, hogy az Európai Unióban a foglalkoztatás jelentős növekedése várható: a becslések szerint 2010 és 2020 között 8 millió új munkahely létrejöttével számolhatunk.

  • A tanulmányutak haszna – avagy miért érdemes „study visit”-re jelentkezni?

Az oktatási és szakképzési szakemberek új ötletekkel és jó kapcsolatokkal felvértezve térnek vissza munkájukhoz egy-egy tanulmányút után.

  • A válság részmunkaidőbe kényszeríti a fiatalokat

6,8 millió munkanélküli vagy alulfoglalkoztatott fiatal az EU-ban.


A hírlevélre a http://www.observatory.org.hu/ honlap főoldalán keresztül lehet feliratkozni.

Az első szám az alábbi linken olvasható online illetve megtalálható nyomtatható verzióban:

http://www.observatory.org.hu/hirlevelek/hirlevel-20121-szam/


Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) © 2011, MINDEN JOG FENNTARTVA