Warning: touch() [function.touch]: Unable to create file /var/www/matisz.hu/web/typo3temp/locks/a2ff6dac5e0650252896b27283ff464f because Permission denied in /var/www/clients/client7/web16/web/t3lib/class.t3lib_lock.php on line 170
Magyar Tartalomipari Szövetség: Kreatív Európa programot fogadott el az Európai Parlament
tallózó > EU-s hírek
2013.11.26.

Kreatív Európa programot fogadott el az Európai Parlament

Az európai kultúra, filmművészet, televízió, zene, irodalom, előadó-művészet, kulturális örökség és a kapcsolódó tevékenységi területek a korábbiakhoz képest nagyobb támogatásban fognak részesülni az Európai Bizottság új Kreatív Európa programjának keretében, amelyet az Európai Parlament a mai napon elfogadott. A következő hét évre szóló, 1,46 milliárd eurós1 – a jelenlegi szinthez képest 9%-kal nagyobb – költségvetése révén a program lendületet fog adni a kulturális és kreatív ágazatoknak, amelyek a munkahelyteremtés és növekedés jelentős forrásai. A Kreatív Európa program legalább 250 000 művész és kulturális szakember, 2000 mozi, 800 film és 4500 könyvfordítás részére nyújt majd finanszírozást. Ezenfelül létrehoz egy új pénzügyi garanciaeszközt, amelynek segítségével a kisméretű kulturális és kreatív vállalkozások összesen mintegy 750 millió euró összegű bankhitelhez juthatnak.

A 2013. november 19-i szavazás eredményét üdvözölve Andrula Vasziliu, az oktatásügyért, a kultúráért, a többnyelvűségért és az ifjúságpolitikáért felelős európai uniós biztos így nyilatkozott: „Ez a beruházás nagyszerű hír az európai filmipar, a kultúra és a művészetek, valamint a nagyközönség számára. A Kreatív Európa program segítségével dinamikus kulturális ágazataink új munkahelyeket teremthetnek és fokozottabban hozzájárulhatnak az uniós gazdaság teljesítményéhez. A program lehetővé teszi, hogy tehetséges művészek ezrei újabb közönségcsoportokat érjenek el Európában és azon túl, és egyúttal előmozdítja a kulturális és nyelvi sokszínűséget. A jelentős összegű támogatás nyújtásán túlmenően pénzügyi garanciaeszközünk kis vállalatok százai számára könnyíti meg a finanszírozáshoz jutást" – tette hozzá.

Az európai kulturális és kreatív ágazat az uniós GDP akár 4,5%-át is kiteszi, és több mint 8 millió embernek ad munkát. A Kreatív Európa program lehetővé teszi, hogy a globalizáció és a digitális átállás nyújtotta lehetőségek kihasználásával az ágazatban dolgozók még nagyobb mértékben hozzájáruljanak az európai gazdaság bővüléséhez. A támogatás olyan kihívások leküzdésében is segíteni fogja őket, mint amilyenek a piac széttagoltsága és a támogatáshoz jutás nehézségei, valamint hozzájárul a hatékonyabb szakpolitikák kialakításához azáltal, hogy megkönnyíti az érintettek számára szakismereteik és tapasztalataik megosztását.

A Kreatív Európa program a kulturális és audiovizuális ágazatokat már több mint húsz éve támogató Kultúra és MEDIA programok tapasztalataira és sikereire épít. Az új program két alprogramot tartalmaz: a Kultúra alprogram az előadó- és vizuális művészeteknek, a kulturális örökség megőrzésének és más hasonló területeknek ad támogatást, a MEDIA alprogram pedig a moziknak és az audiovizuális ágazatnak nyújt finanszírozást. A szakpolitikai együttműködést, a horizontális intézkedéseket és az új pénzügyi garanciaeszközt egy új, kulturális-kreatív ág fogja támogatni, amely 2016-tól fog működni.

A Kreatív Európa program keretében szintén támogatásban fog részesülni az Európa Kulturális Fővárosa program, az Európai Örökség cím, az Európai Örökség Napok elnevezésű rendezvénysorozat, valamint az öt európai díj (az EU Kulturális Öröksége díj/Europa Nostra-díj, az EU kortárs építészeti díja, az EU irodalmi díja, a European Border Breakers díj és az EU MEDIA-díja).

A program költségvetésének legalább 56%-át a MEDIA alprogramra, 31%-át pedig a Kultúra alprogramra különítik el. A pénzügyi források e két terület közötti elosztása jelenleg is nagyjából hasonló arányok szerint történik. A költségvetés legfeljebb 13%-át a kulturális-kreatív ágra fordítják, ide tartozik például az egyes résztvevő országokban működő Kreatív Európa tájékoztató irodák támogatása, amelyek tanácsadást nyújtanak a potenciális kedvezményezetteknek. Körülbelül 60 milliót különítenek el a szakpolitikai együttműködésre, a közönségépítés innovatív megközelítéseinek fejlesztésére és új üzleti modellek kidolgozására.

Kreatív Európa: kik a kedvezményezettek?

A Kreatív Európa program a következőket fogja támogatni:

  • 250 000 művész és kulturális szakember számára teszi lehetővé, hogy munkájukkal hazájukon kívüli közönséget is meghódítsanak;
  • több mint 800 európai film kap terjesztési támogatást azért, hogy Európa-szerte és Európán kívül is műsorra tűzzék őket;
  • legalább 2000 európai mozi jut finanszírozáshoz, amennyiben az általuk vetített filmek legalább fele európai;
  • több mint 4500 könyv és más irodalmi mű fordítását támogatja, ami lehetővé teszi, hogy a szerzők új piacokra törjenek be és ezáltal az olvasók anyanyelvükön olvashassák őket;
  • kulturális és audiovizuális szervezetek és szakemberek ezrei számára biztosít támogatást olyan képzésekre, amelyek célja új készségek elsajátítása és a nemzetközi együttműködésben való részvétel elősegítése.

A következő lépések

A Kreatív Európa programot a Tanács (a 28 tagállam) az elkövetkező hetekben fogadja el, és a program várhatóan 2014 januárjában lép hatályba.

További információk:

MEMO/13/1009

Európai Bizottság: Kreatív Európa

Kreatív Európa a Facebookon

Csatlakozzon a Twitteren folyó vitához: #CreativeEurope

Andrula Vasziliu honlapja

Kövesse Andrula Vasziliut a Twitteren: @VassiliouEU


Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) © 2011, MINDEN JOG FENNTARTVA