Warning: touch() [function.touch]: Unable to create file /var/www/matisz.hu/web/typo3temp/locks/2b8b843a074a5f5ab952b47299ad82aa because Permission denied in /var/www/clients/client7/web16/web/t3lib/class.t3lib_lock.php on line 170
Magyar Tartalomipari Szövetség: Ön is lehet digitális állampolgár, még adókedvezmény is jár mellé
2015.03.08.

Ön is lehet digitális állampolgár, még adókedvezmény is jár mellé

Amíg hazánkban a gazdasági bevándorlás ellen fellépnek, addig a jelenség modern változatát egy kis Balti állam 10 millió ember számára szeretné biztosítani. Észtország decemberben emelte nemzetközi szintre a digitális állampolgárság igénylésének lehetőségét, amellyel a világon bárki, így például itthon vagy külföldön dolgozó magyarok is élhetnek. A dolog óriási adókedvezményekkel és nevetségesen egyszerű ügyintézéssel jár, ami paradicsommá teheti az észak-európai államot a kis- és középvállalkozások számára. A csatlakozó magánszemélyek pedig elmondhatják magukról: a világ első digitális állampolgárai közé tartoznak.

Amikor Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés fellendítéséről nyilatkozott, fő feladatként a kizárólag digitálisan működő, közös piac megteremtését határozta meg. Ezzel ugyanis véleménye szerint 500 milliárd euró plusz bevételre számíthat az EU és több százezer új munkahelyre a polgárai. Az ötlettel kapcsolatban a nemzetközi sajtó minden esetben Észtországot említette követendő példaként. Hogy miért pont őket? Mert a Balti ország már túl is van a digitális alapú gazdaság megteremtésén, amit már egy új szintre is emelt, méghozzá a decemberben bevezetett, a világon bárki által igényelhető digitális állampolgársággal.

Ezzel a típusú állampolgársággal már minden felnőtt észt rendelkezik, ahogy egy e-személyivel is, amit a világon bárhol egy számítógépre köthet, ezzel pedig intézheti ügyeit, legyen szó akár egészségbiztosításról, vagy valamilyen hivatali probléma megoldásáról. Ez a technológia biztosítja a nemzetközi terjeszkedés alapját is.

“Az észtek az állam tekintetében a földterületet csak egy dimenziónak tartják. Egy másik dimenziója az, hogy az állam fent van a neten” – kezdte érzékeltetni a rendszer alapjait a HVG érdeklődésére a helyi tapasztalatokkal bíró Bugarszki Zsolt, aki a Tallinni Egyetem oktatója. A szociálpolitikát tanító szakember egy blogot is vezet Észtországról, ahol több írásban is bemutatta, hogy mi az egyik legnagyobb előnye a digitális állampolgárságnak: a hazánkból nézve már-már hihetetlenül gyorsnak számító ügyintézés.......

További információ:

http://hvg.hu/tudomany/20150306_esztorszag_digitalis_allampolgarsag


Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) © 2011, MINDEN JOG FENNTARTVA