Warning: touch() [function.touch]: Unable to create file /var/www/matisz.hu/web/typo3temp/locks/fdd33501e531fbb338ba0e16329491b3 because Permission denied in /var/www/clients/client7/web16/web/t3lib/class.t3lib_lock.php on line 170
Magyar Tartalomipari Szövetség: El se hinné, mennyi mindent digitalizáltunk már
tanulmányok / háttéranyagok > hazai szakanyag
2015.07.30.

El se hinné, mennyi mindent digitalizáltunk már

Újabb attrakcióval gyarapodik a májusban indult közgyűjteményi portál, a Hungaricana. A gigantikus digitális kollekcióba hamarosan bekerül a Magyar Nemzeti Múzeum Történelmi Arcképcsarnokának ötszáz nagyméretű festménye, amelyekről egyenként 100-150 nagy felbontású részletfotó készül. Ezeket összerakva akár poszterméretűvé nagyítható képekben telhet örömünk. Az új adatbázis várhatóan ősztől lesz látható – értesültünk.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatása mellett, az Országgyűlési Könyvtár által fenntartott és az Arcanum Adatbázis Kft. által fejlesztett portált több szakember már jelen állapotában is a magyar digitális megőrzés történetének legnagyszerűbb vállalkozásaként emlegeti.

Elsősorban tartalmi gazdagsága, részletessége és léptékei okán, de nem mellesleg azért is, mert az első igazán komoly lépésnek tartják afelé az eszményi világ felé, amikor a nemzet digitalizált kultúrkincseivel már nem csak kitartó vadászattal, vagy a vakszerencse révén találkozhat a látogató: akár egyetlen URL begépelésével hatalmas mennyiségű, a legkülönfélébb helyekről összegereblyézett információgyűjteményhez juthat.

A Hungaricana jóvoltából több mint 150 intézmény közgyűjteményi adatbázisába nyer bebocsátást az olvasó. Az integratív szolgáltatásként működő site-on 12 adatbázisban több mint 10 millió digitális felvétel és majdnem 5 millió önálló leírás fogadja, a közös keresés mellett több önálló adatbázis modulba csoportosítva is megtalálható, ahol szofisztikált keresésekre is lehetőség van.

A cikk további része:

http://nol.hu/kultura/digitalis-kulturkampf-1550887

 


Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) © 2011, MINDEN JOG FENNTARTVA