Warning: touch() [function.touch]: Unable to create file /var/www/matisz.hu/web/typo3temp/locks/bd9b510824a777921432e2fbea3fa962 because Permission denied in /var/www/clients/client7/web16/web/t3lib/class.t3lib_lock.php on line 170
Magyar Tartalomipari Szövetség: Tudástranszfer élőben
rendezvények > hazai rendezvény
2011.05.25.

Tudástranszfer élőben

Az egyetemi és az akadémiai kutatók mellett az ipar képviselői is hozzáférhetnek a távoli tudáshoz.

Magyarországon egyedülálló és Európában is kiemelkedő referenciaközpont jött létre Budapesten a flexibilis és szabadon konfigurálható robotizáció területén. A norvég-magyar együttműködésű, EEA Grant finanszírozású projektben hazai részről az MTA SZTAKI, valamint a Műegyetem és a Széchenyi Egyetem vett részt.

A projekt keretében egy 3D internet alapú kontroll- és kommunikációs laboratóriumot állítottak fel (SZTAKI), ahol egy 13-kamerás, 4D-rekonstrukciós stúdiót, valamint egy 3D immerzív virtualizáló rendszert építettek ki, mozgásdetektáló ruhával és eszközrendszerrel kiegészítve. A BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszéken -- a kognitív infokommunikációval foglalkozó kutatásokhoz -- szintén létrehoztak egy 3D virtuális labort.  A projekt során elkészítettek egy virtuális kollaborációs platformot (VirCA - Virtual Collaborations Arena), amelynek segítségével a laboratóriumok összekapcsolhatók más intézetekkel. A VirCA fő célja az intézetek közötti tudástranszfer támogatása. Alkalmazásával valós hardver- és szoftvereszközöket, távolságtól függetlenül, egy rendszerbe lehet integrálni. A VirCA olyan számítógépes környezet kialakítására tesz kísérletet, amelyben a kutatók, fejlesztők tudása úgynevezett plug and play módon, minimális plusz munkával adható tovább és illeszthető be a különféle rendszerekbe.


Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) © 2011, MINDEN JOG FENNTARTVA