2011.04.21.

Akadémiai Online Szótárak

 

Akadémiai Kiadó

Mindazoknak, akik a szótár használatban már beléptek az infokommunikációs korba, azaz a hagyományos nyomtatott szótárak helyett jobban kedvelik a sokkal többre képes, számítógép segítségével kezelhetőket, a szó minden értelmében óriási lehetőségeket kínálnak az Akadémiai Kiadó internet útján elérhető online szótárai. Valóban, az „óriási” jelzőt éppúgy kiérdemli már a Kiadó www.szotar.net webhelyén található választék, mint - az elismerés hangsúlyos kifejezéseként - az a használati érték, amelyet e szótárak kínálnak a felhasználóiknak.

Az online szótáraknak igen nagy - és bővülő - választéka áll már rendelkezésre. * az angol nyelvhez tíz különféle szótár, köztük angol-magyar pénzügyi (l. MATISZ Hírlevél 2007/8. sz.) és angol-magyar műszaki is * a némethez hét, köztük német-magyar műszaki is * a franciához öt * az olaszhoz és a spanyolhoz kettő-kettő. Van továbbá: * Magyar-holland kéziszótár * Magyar értelmező kéziszótár (MATISZ Hírlevél 2004/ 9. sz.) * Idegen szavak és kifejezések szótára * Magyar szinonimaszótár (MATISZ Hírlevél 2010/16. sz.) * Magyar értelmező kéziszótár az e nyelvet tanulóknak. Szintén szótár struktúrában van még * A magyar helyesírás szabályai * Környezetvédelmi lexikon * Európai uniós terminológiai szótár (ez angol, német, francia, magyar négynyelvű szótár 60 szakterület kifejezéseivel. A használatukhoz természetesen külön-külön meg kell vásárolni az erre vonatkozó jogot - ugyanúgy, ahogy szótárt vásárolunk, de itt a jog csak meghatározott időre szól.
E szótárak igen fontos pozitívuma, hogy mindegyikük sok olyan többletszolgáltatást is nyújt, amelyeket a modern számítástechnika tesz lehetővé, s amelyekkel nagyon hasznosan bővülnek a szótárak használatában rejlő lehetőségek, jelentősen gyorsabbá és hatékonyabbá válik a kezelésük, s mindezzel nagymértékben növekszik a használati értékük. Kiemelve a legfontosabb ebbéli jellemzőiket:

Valamennyi szótár közös, együttműködő rendszert alkot: együtt indíthatók, együtt futnak, és kereséskor együtt feljönnek mindazok, amelyekben találat van. (A felhasználó nézőpontjából ez természetesen csak azokra érvényes, amelyek használati jogát megvásárolta.) A találati lista rögtön megmutatja azt is, hogy mely szótárakban szerepel a keresett szó vagy kifejezés. A keresésre háromféle lehetőség is van: egyszerű-, összetett- és minősítés szerinti keresés. Az összetett keresés révén különféle szókapcsolatokra lehet rákeresni, a minősítés szerintivel pedig a rendszer által felkínált kategóriák hosszú listájából választhatunk. E lista első két tagja „ácsipar” és „afrika”, az utolsók „vulgáris” „walesi”, „zeneművészet”, „zoológia”, „zulu”. Mindezzel ez utóbbiak kifinomultabb, bonyolultabb keresési módok alkalmazását teszik lehetővé, így javítva a használat hatékonyságát. Törvényszerű ugyanakkor, hogy ennek ára is van: csak az képes e szótárak minden lehetőségét jól kiaknázni, aki alaposan kitanulja a kezelésüket, annak minél több fortélyát. Bátorításul azonban bízvást elmondható: az alapfunkciók kezelését igazán könnyű kiismerni, s ezzel máris jól tudjuk használni a szótárakat.

Akár írunk, akár olvasunk a számítógépen, kihasználva a modern keretprogram rugalmasságát, egy-egy egérkattintással tudunk a tulajdonképpeni munkánk és a szótárak között ide-oda ugrálni anélkül, hogy ehhez a munkát meg kellene szakítani. A talált szócikkeket, vagy részeiket pedig exportálhatjuk a szövegszerkesztőbe, ezzel írásmunkát takarítva meg.

Hasonlóképpen igen hasznos előnye e szótárrendszernek, hogy azt internet kapcsolat útján bárhonnan, bármely számítógépről elérhetjük, míg a CD-ROM szótárak értelemszerűen csak azon a gépen használhatók, amelyre feltelepítettük azokat.


Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) © 2011, MINDEN JOG FENNTARTVA