Warning: touch() [function.touch]: Unable to create file /var/www/matisz.hu/web/typo3temp/locks/1b6f7027b20ce148434469d119aa4388 because Permission denied in /var/www/clients/client7/web16/web/t3lib/class.t3lib_lock.php on line 170
Magyar Tartalomipari Szövetség: Lázár–Varga-féle angol egyetemes szótár
2010.11.15.

Lázár–Varga-féle angol egyetemes szótár

Szerző: Lázár A. Péter & Varga György

MoBiMouse 6 számítógépes szótárrendszerrel

Morphologic, 2010

A MorphoLogic 1993 óta foglalkozik professzionális elektronikus szótárak készítésével, és a MoBiMouse rendszerű szótárait minden bizonnyal nagyon sokan használják, akik a számítógépes munkában kedvelik a kényelmes, gyors, hatékony szótárkezelést. A MoBiMouse rendszer értékét jól mutatja, hogy 1999-ben elnyerte az Európai Unió Információtechnológiai Díját, 2004-ben pedig a European Council of Applied Sciences and Engineering döntése alapján az elmúlt évtized egyik leginnovatívabb „Információs Társadalom Technológiái- díjas” technológiája kitüntetést, amelyet tíz év kétszáznál több kitüntetettje közül a legjobb tíznek adtak. A módszeresen fejlesztett MoBIMouse rendszer 6-os verziója Windows XP, Vista, Windows 7 operációs rendszerekkel működik, és minden operációs rendszer 64 bites verzióját is támogatja. A korábbi MoBiMouse Plus szótárak is ingyenes frissítés után megnyithatók a MoBiMouse 6 változatban.

A Morphologic honlapján jelenleg 33 szótárat és szókincstárat találunk. Ezek között van a Lázár–Varga-féle angol egyetemes szótár. Fontos tudni, hogy angol-magyar és magyar-angol irányban egyaránt használható. Szakmai színvonalát jellemzi, hogy a szerzők 2007-es Magyar–angol, illetve 2008-as Angol–magyar szótára elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia Szótári Munkabizottsága által adományozott KIVÁLÓ MAGYAR SZÓTÁR díjat.
Amint az ismertetője kiemeli, A Lázár–Varga-féle angol egyetemes szótár jelenleg szótáranként több mint 75 000 címszót tartalmaz, és folyamatosan bővül. Tartalma szerint általános köznyelvi szótár, amely azonban a köznyelvben használt szókincs mellett jelentős szakszóállománnyal is rendelkezik. Megtalálhatók benne a számítástechnika, a gazdasági és üzleti élet, a politika legfontosabb kifejezései, valamint az Európai Unió sajátos szakszókészletének sok fontos szava is. A briten kívül amerikai (USA, Kanada), ausztrál, ír, skót és új-zélandi szavak és kifejezések is szerepelnek benne, továbbá sok szleng kifejezés is.

A hagyományos szótárakhoz képest az online szótáraknak a sokkal nagyobb használati értékük mellett további kiemelkedő többlete, hogy azok szókészlete folyamatosan bővíthető. Az előbbiekben írt „jelenleg” ennél a szótárnál azt jelenti, hogy a szerzők a felhasználói visszajelzések felhasználásával, a legmodernebb számítógépes lexikográfiai eszközök segítségével, a hazai szótárpiacon egyedülálló módon folyamatosan frissítik tartalmát, naprakész szóanyaggal töltik meg. Legfrissebb változata folyamatosan letölthető.
A szótár demo változata az internetről letölthető, így lényegében teljes mértékben ki lehet tapasztalni használatának mikéntjét és értékét, s ezzel felmérni, ki mennyire találja azt előnyösnek a maga számára. A teljes szótár használati joga természetesen vásárlással szerezhető meg.
A szótár működési módját adó MoBiMouse segítségével a lehető legegyszerűbben kapjuk meg egy-egy szó jelentését. Elég az egérmutatót az ismeretlen szó fölé vinni, és annak jelentése máris megjelenik egy buborékban. A buborék mérete beállítható, akárcsak abban a betűméret. Ha pedig a felhasználó azt jobban szereti, beállítható úgy is, hogy a találatot külön ablakban jelenítse meg.

Ha több MoBiMouse szótár is van a gépünkön, a rendszer maga ismeri fel, hogy az aktivált szótárak közül melyik tartalmazza a kérdéses szót, és megadja annak jelentését, pontosabban felhozza a jelentést tartalmazó szótári szócikket. A buborék-változat így mentesít attól, hogy a szótárazáshoz át kelljen lépni az ahhoz szükséges alkalmazás külön ablakába. Érdemes ehhez elmondani, hogy a bekapcsolt MoBiMouse folyamatosan működik, azaz hozza fel a kurzor helyzetének megfelelő szócikket. Hogy ez ne legyen zavaró, ha erre éppen nincs szükségünk, egy kattintással nyugalomba helyezhető, s ha kell, szintúgy egy kattintással ismét aktiválható.

Kiemelkedő jelentőségű szolgáltatásai, hogy felismeri a szavak ragozott alakjait is, továbbá képes a szövegkörnyezet alapján felismerni, és a találatok között felhozni a kérdéses szóból és a szövegkörnyezetéből összeálló kifejezéseket.


Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) © 2011, MINDEN JOG FENNTARTVA