EUREKA eConTec

Az EUREKA

Az Európai piacorientált K+F együttműködés 1985-ben jött létre, célja Európa világpiaci versenyképességének elősegítése az ipari, technológiai kutatások koordinálása és összefogása révén.

A projektek a piacközeli K+F szakaszra irányulnak, a résztvevők minden projektben találhatók vállaltok, profitorientált intézmények.

Fontos feladat a kis és középvállalatok bekapcsolás az együttműködésbe. Az EUREKA kutatási projektjei alulról jövő kezdeményezéssel születnek, gyakorlatilag a kutatók megegyezésén múlik, milyen témában, milyen feltételekkel  kívánnak együttműködni.

Az EUREKA projekt státusz, cím elnyerése egyben a szakmai minőség európai védjegye-garancia a kutatások jó színvonalára, megalapozottságára és a piaci értékesíthetőségre.

A EUREKA együttműködéshez eddig 38 európai ország és az Európai Unió csatlakozott.

Magyarország 1992-ben lett az EUREKA teljes jogú tagja, azóta számos projektben vett részt, örvendetes, hogy ezen projektekben megvalósult az igen kívánatos együttműködés egyetemek, kutatóintézetek és ipari vállalatok között.

Az EUREKA nem rendelkezik saját pénzkerettel, a kutatások költségeit minden résztvevő saját forrásaiból fedezi.

Az EUREKA-ról bővebben:

 

Magyarországon az EUREKA programban való részvételt a DÉRI MIKSA program támogatja, a pályázat célja a vállalkozói szféra, különösen a kis és középvállalkozások nemzetközi kutatás fejlesztési együttműködését segíti elő az EUREKA programban.

2008. április 7-től módosultak a Déri Miksa program EUREKA programban való magyar részvételt támogató pályázatának feltételei, illetve a pályázat elnevezése is megváltozott. A módosított pályázati felhívás és útmutató „Pályázat az EUREKA programban való magyar részvétel támogatására” (EUREKA_HU_08) címen érhető el. A pályázatokat továbbra is folyamatosan lehet benyújtani, az idei első értékelésen a 2008. április 28-ig benyújtott projektjavaslatok vehetnek részt.

A programról bővebb információ, valamint a letölthető pályázati csomag a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) honlapján található: www.nkth.gov.hu/palyazatok-eredmenyek/eureka/eureka-programban-valo


EUREKA együttműködési formák

1. Tradicionális (klasszikus együttműködési forma)

A projekt résztvevői önszerveződés alapján egy konkrét termék kifejlesztésére hozzák létre az EUREKA konzorciumot. Tipikusan néhány ország, országonként egy-egy intézmény működik együtt, a projekt lényeges információit a az EUREKA Projekt Form tartalmazza.

2. Stratégiai (Cluster) projekt

Egy-egy  stratégiai technológiai területen nagy projektek saját menedzsmenttel, adminisztrációval és bírálati rendszerrel a meghatározó multinacionális vállaltok vezetéséve.

3. EUREKA Ernyő (Umbrella) projekt

Nem konkrét termékfejlesztési projektek, hanem olyan előkészítő bizottságok, szakmai fórumok, ahol egy adott, a résztvevő országok szakemberei, ill. az illetékes kormányzati hatóságok képviselői informálják egymást a nemzeti tervekről, lehetőségekről, azon célból, hogy EUREKA projekteket generáljanak az Umbrella szakterületén.


Az eConTec EUREKA Ernyő (umbrella) projekt: képviseli az Európai Unió információs társadalom, eInclusion, i2010 programját, célkitűzéseit, melynek fontos elemei: Európán belüli multikulturális tartalmak előállítása, ezek minél szélesebb körben való elterjesztése, hozzáférhetőbbé tétele

Célterületek: mobil eLearning, eMarketing, eKereskedelem, eTurizmus, eInclusion (befogadó információs társadalom), eBusiness, eKormányzat, szélessáv, földrajzi információk.

Az eConTec umbrella-t, az Európai Multimédia Fórum koordinálja és a brüsszeli központú Európai Multimédia Szövetségek Konvenciója (EMMAC www.emmac.org) hálózata támogatja. 13 szakmai szervezet a tagja, köztük a Magyar Tartalomipari Szövetség is, összesen kb. 5000 szakmai szervezetet képvisel az EU-ban.

Az Európai szintű szervezet 3 régióra tagozódik:

 • Skandináv Észak Európai,
 • Nyugat Európai és
 • Közép-Európai régiók.

Célja: elősegíteni a K+F projektek létrejöttét az eTartalmak és eBusiness területén.

Olyan cégeket próbál ösztönözni és koordinálni, bevinni az EUREKA projektekbe, amelyek termék- és szolgáltatás-fejlesztéssel, kutatással foglalkoznak a következő területeken:

 • technológiai fejlesztések, amelyek szélessávú hálózatokon, vezeték nélküli és mobil biztosítják a digitális tartalmakhoz való hozzáférést
 • vizuális technológiák fejlesztése
 • többcsatornás tartalomelőállítás, digitalizálás, gyártás, terjesztés, menedzsment
 • eBusiness, eKereskedelem, eMarketing, eBanking, eKözbeszerzés megoldások
 • eKormányzat, eEgészségügy, eKözigazgatás szolgáltatások
 • eLearning, eSzórakozás, eGaming, Virtuális Valóság alkalmazások

Az eConTec ezen területen tevékenykedő cégek piac-orientált  kutatás-fejlesztési projektjeit támogatja.


Miben segít az EUREKA, ezen belül az eConTec?

A közösségi programokban résztvevő szakemberek, szakértők segítenek a az EUREKA által támogatott projektek megtervezésében, partnerkeresésben  (innovatív KKV-k, nagy cégek, kutató intézetek).


Mi a teendő a programhoz való csatlakozásra vonatkozóan?

 1. online regisztráció révén rendszeresen megkapja az eConTec hírlevelet
 2. projektötlet esetén a projektkérdőív kitöltése (Project Proposal Questionnaire). A projektötlet értékelése az eConTec egyik költségmentes szolgáltatása  
 3. a Szolgáltatások oldalakon (Service pages) megtalálható, hogy milyen módon valósulhat meg lépésről lépésre a K+F tevékenység
 4. látogassa meg a Hírek oldalt (News page)
 5. a Kapcsolatok oldalon (Contacts page) a hálózatban részt vevő, együttműködő partnerekről részletes leírás található 

Webhivatkozások

EUREKA honlapja (angol):

www.eureka.be

Az EUREKA programról:

www.nkth.gov.hu/nemzetkozi-tevekenyseg/eureka/eureka-europai

Pályázat az EUREKA programban való magyar részvétel támogatására (EUREKA_HU_08):

www.nkth.gov.hu/palyazatok-eredmenyek/eureka/eureka-programban-valo

EUREKA eConTec umbrella:

www.emf.be/eureka

Kapcsolódó rendezvények

időpontja

elnevezése

helye

2008. február 26.

EUREKA - információs nap

Budapest

Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) © 2011, MINDEN JOG FENNTARTVA